Her de Vries – Ontmoeting in Alkmaar

Na »Cobra« maakte Her de Vries (1930-2021) die in Alkmaar woonde, in de jaren ’50 kennis met het Surrealisme.

Aan het eind van 1959 is hij de grondlegger van »Bureau de Recherches Surréalistes en Hollande«, tot deze tijd stonden de Nederlandse surrealisten tegenover elkaar, met de oprichting van het Bureau ontstond een centrum voor surrealistische activiteiten.
Zo ontwikkelt zich in Nederland de eerste Surrealistische groep.

In Parijs ontmoet Her de Vries André Breton en de rest van de Groep Parijs, tevens introduceert hij Joop Moesman welke in goede aarde valt bij André Breton.

In 1961 organiseert hij de tentoonstelling de “Surrealistisch Ontmoetingen” in het Academie gebouw te Leiden en geeft vanaf 1964 met Laurens Vancrevel het tijdschrift “Brumes Blondes Actualité Surréaliste ” [ 16 nummers tot 1976 ] uit, waarin door talrijke Surrealisten van wereldwijd wordt samenwerkt.
Leuk is dat “Brumes Blonde” in 2005/06 weer uitkomt [4 nummers] wederom onder leiding van beide heren de Vries en Vancrevel.
Wanneer de collectieve activiteiten in het midden van de jaren ’70 verwateren lost ook de Nederlandse Surrealistische groep op.

Her de Vries heeft een bijzondere mooie productie van Surrealistische kastjes waarvan ik er enkele heb gefotografeerd tijdens mijn 1e ontmoeting met hem op 3 februari 2006 thuis in Alkmaar, ik laat ze op deze pagina zien.

Her de Vries heeft in de winter van 2015/16 een overzichtstentoonstelling gehad in Galerie Krans,  in Ouwerkerk Zeeland.
Hierbij is een gebonden boekje verschenen, waarin het gehele oeuvre van De Vries is belicht in tekst en beeld.

Willem den Broeder

Her de Vries in Alkmaar 2006

 

Foto’s gemaakt tijdens mijn 1e bezoek – Lege sigarenkistjes zijn getransformeerd in prachtige verhalen kastjes!

Werk tijdens de overzichtstentoonstelling.

Alle getoonde werken  ©Erven-Her de Vries

Laurens van Krevelen, Surrealistische objecten van Her de Vries waren niet te zien op tentoonstelling – Vreemde dingen in Boijmans.

 

Hier hoort U Her de Vries in een Radio Documentaire over Nadja een boek van André Breton