Leonora Carrington (animatie Gif’s)

LEONORA CARRINGTON

Leonora Carrington (Clayton-le-Woods, 6 april 1917 – Mexico-Stad, 25 mei 2011) was een in het Verenigd Koninkrijk geboren Mexicaans kunstenaar en schrijver. Ze hield zich vooral bezig met surrealistische kunst.

Biografie

Leonora Carrington werd geboren in Clayton-le-Woods.Haar vader was een rijke textielfabrikant.Haar moeder was van Ierse afkomst.Ze had in haar jeugd ook een Iers kindermeisje, Mary Cavanaugh. Verder had ze drie broers.

Carrington kreeg vooral les van gouvernantes, nonnen en privéleraren,omdat ze vanwege haar rebelse houding tweemaal van een school werd gestuurd. Haar vader was erop tegen dat ze kunstenaar wilde worden. In Londen studeerde ze aan de Chelsea School of Art en de academie van Amédée Ozenfant. In 1927 maakte ze op 10-jarige leeftijd haar eerste surrealistische schilderij.

In 1936 kwam Carrington in contact met kunstenaar Max Ernst, tijdens de International Surrealist Exhibition in London. De twee vertrokken samen naar Parijs, waar Ernst scheidde van zijn vrouw. In 1938 vertrokken Carrington en Ernst naar Saint Martin d’Ardèche in het zuiden van Frankrijk. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werden beide opgepakt door de Franse autoriteiten als ‘ongewenste vreemdelingen’. Mede door tussenkomst van Paul Éluard en enkele kennissen van Ernst uit Amerika (waaronder journalist Varian Fry) werden ze na een paar weken vrijgelaten.

Toen Frankrijk werd veroverd door nazi-Duitsland, werd Ernst opnieuw gearresteerd; ditmaal door de Gestapo. Hij wist te ontsnappen en met hulp van Peggy Guggenheim naar Amerika te vluchten.Carrington zelf was na Ernsts tweede arrestatie naar Spanje gevlucht en wist daar de Britse ambassade te bereiken. Haar ouders lieten haar hier ophalen en in een kliniek opnemen vanwege de depressie die ze had opgelopen door het verlies van Ernst. Ze kreeg onder andere een behandeling met cardiazol. Na te zijn toevertrouwd aan de zorg van een zuster, die haar meenam naar Lissabon, vluchtte Carrington naar de Mexicaanse ambassade. Hier wist ze diplomaat Renato Leduc, een vriend van Pablo Picasso, over te halen haar mee te nemen naar Mexico. Carringtons ervaringen uit deze periode hebben haar werk sterk beïnvloed.

Na in de jaren 60 nog een tijdje in New York City te hebben gewoond, vestigde Carrington zich uiteindelijk definitief in Mexico.Ze werd nooit herenigd met Ernst en trouwde uiteindelijk met Emericko Weisz. Samen kregen ze twee kinderen: Gabriel Weisz en Pablo Weisz.

Carrington stierf op 25 mei 2011 in een ziekenhuis in Mexico-Stad aan de gevolgen van een longontsteking.

Leonora Carrington (animatie Gif’s)

“Ik heb de wereld die ik schilder niet verzonnen, hij heeft mij uitgevonden” -Leonora Carrington-

14 geweldige ansichtkaarten om je in het werk van de meest geliefde Engelse Surrealiste van Mexico te verplaatsen.

We zijn niet allemaal gelijk , sommigen worden geboren met buitengewone krachten .Ongeziene geschenken die door de jaren heen aan elkaar zijn gehecht en die de manier kunnen veranderen waarop mensen de wereld waarnemen. Die wezens die, zonder te weten waarom, het gewone niet raken en het buitengewoon maken .

Dat is het geval voor Leonora Carrington en alle levens die ze had . Leonora, de aristocratische meid geboren in het noorden van Engeland die nooit past. Leonora, de jonge surrealist die verliefd werd op Max Ernst en in een psychiatrisch ziekenhuis belandde en aan zichzelf ontsnapte. Leonora, de buitenlander die op een dag van de 20e eeuw met haar tassen naar Mexico Stad kwam en nooit meer wegging omdat ze hier haar fantasieën kon uiten zonder dat iemand haar een limiet oplegde .

Het leven ging sneller dan een vingerknip, maar Leonora Carrington volbracht wat maar weinig  anderen deden; 

Wees een complete kunstenaar Een beeldhouwer, schrijver en schilder die voor eeuwig een verzameling mythische wezens heeft achtergelaten die hun toevlucht nemen tot hun doeken: vogels, varkens, paarden, koeien, eenden, ganzen, mandrillen in langwerpige menselijke vormen zo licht dat ze in de lucht kunnen zweven en die een deel uitmaakte van de eerste jaren van haar leven.

Leonora

Leonora had het vermogen om met haar eigen handen het droomuniversum uit te drukken dat voor haar verscheen als ze haar ogen dichtdeed. Haar verbeelding was altijd ongebreideld. Zij vloog met de intensiteit van een adelaar die nooit ophield om de madeliefjes te ruiken. Zij stopte zelfs niet in 2011 toen de dood het opstandige lichaam van Leonora Carrington wegnam .

Gelukkig was haar dood alleen fysiek, omdat de surrealistische geest Leonora Carrington eenvoudigweg onsterfelijk is . Het wandelt in de straten van de Mexico Stad, het is de obsessie van degenen die kunst kennen, het is de eerbetoon die wordt gepresenteerd door het Museum of Modern Art en is de protagonist van een groep GIF gemaakt door het Maizz Visual-initiatief .

Het zijn ongeveer 14 digitale animaties die, door middel van een zeer nauwgezet werk, een ongepubliceerd leven geven aan enkele van de meest emblematische tekeningen van Carrington’s werk . Deze schilderijen vormen een prachtige brug tussen de manier waarop we kunst en technologie waarderen.

Leonora

Opgemerkt moet worden dat deze ansichtkaarten met beweging deel uitmaakten van het nationale eerbetoon dat aan Leonora Carrington werd gegeven over het eerste eeuwfeest van haar geboorte in 2017. Het project begon vanaf 2013 vorm te krijgen en om de zoveel tijd werden meer GIF’s toegevoegd aan het plezier van de kunstliefhebbers.

En zoals een beeld meer dan duizend woorden spreekt , presenteren we deze prachtige verzameling kunstwerken die een mens maakte die duidelijk superkrachten had.Leonora

Bron (Source) Viviana Cohen van MXCity.mx

Vertaling W den Broeder met dank aan mijn kunstmaat en vriend Pablo Weisz Carrington