Willem den Broeder

Willem den Broeder (foto: Theo Reyman)

Willem den Broeder, geboren 1951 te Schiedam waar hij nog steeds woont en creëert. Ontdekte het surrealisme al zeer vroeg!

Er zijn een aantal werken uit de jaren zeventig maar is echt gaan creëren in 1995.

Als autodidactische schilder exposeert hij nationaal en internationaal sinds 1997.

Technieken die hij hanteer zijn, schilderijen (acryl, olieverf, aquarel en gemengde technieken), etsen, tekeningen (houtskool, conté, potlood), automatisch schrijven, houtsnijwerk, objecten, frottage ,digitale techniek, korte films en ‘semi ready-mades’ daarnaast korte automatische verhalen en voorziet hij zijn werken soms van poëzie.

Het maken en creëren van surrealistische (kunst) is een dagelijkse bezigheid, zo ook het volgen van surrealistische- en algemene kunst van nu en vroeger.
Grote voorbeelden zijn de oude surrealisten en dadaïsten zoals Marcel Duchamp, Max Ernst, Leonora Carrington, Salvador Dalí, René Magritte, Joop Moesman, Guillaume Apolliair ´schrijver´ en André Breton de grondlegger en geestelijke vader van het surrealisme, dit waren degene die echt voor een verandering hebben gezorgd in de tot toen traditionele kunst vormen, ook Pablo Picasso was een grote veranderaar.
Met een groep expositie over hedendaags surrealisme In Santiago Chili 2009 heeft Willem den Broeder met o.a. Leonore Carrington  geëxposeerd, zij is in 2011 overleden en was 94 jaar. Met haar zoon Pablo Weisz werkt Willem nog regelmatig samen.

De surrealistische resultaten van Den Broeder’s werken zijn vaak de herkenbare vormen in een verrassend perspectief. Hoewel zijn werken soms een Dalì-achtige uitstraling hebben, zijn deze toch zeer herkenbaar als zijnde een Den Broeder. Hij werkt niet vanuit een vast concept.

Vooruit plannen in het surrealisme is nu eenmaal niet mogelijk, hoewel! het een uitdaging is, om bij een opdracht vooral de wensen van de opdrachtgever (die je zou kunnen omschrijven als gedicteerde ideeën) te plaatsen in een surrealistisch beeld. Bij de eerste schetsen en studies (wat alleen bij opdrachten wordt toegepast) kan hij zich dan toch laten leiden door het onderbewuste, terwijl de wens van de opdrachtgever steeds (op de achtergrond weliswaar) aanwezig is. Je zou het eindresultaat van een opdracht daarom -Gedwongen Surrealisme- kunnen noemen.”

Hij heeft contact met surrealisten Wereldwijd en exposeerde meerdere malen in:

Surrealisten in Wenen 2004

Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Egypte, Portugal (museum), Oostenrijk(Museumkwartier), Hongarije , Italië (museum), Amerika, Chili (museum).
Werkt regelmatig samen met surrealisten uit diverse landen, meestal op een digitale manier maar ook wel tijdens ontmoetingen, vaak zijn het potlood tekeningen “Cadaver Exquis” maar ook olieverf schilderijen komen voor.

 

 

 

Bernard Dumaine, Zazie en Willem den Broeder in Wenen
Bernard Dumaine, Zazie en Willem den Broeder in Wenen
Surrealisme Met Uly Paya uit Wenen in Holland
Met Uly Paya uit Wenen in Holland

In de loop van de jaren zijn er veel samenwerkingen geweest, heel veel tekeningen, schilderijen en ook films gaan per post heen en weer naar diverse landen, de resultaten zijn te zien onder samenwerkingen! (Is nog in opbouw)

 

 

 

BrainChain (©WdBroeder2001-2019)

Een grote opdracht was het leveren van een schilderij ‘BrainChain’ acryl op doek 120x80cm met daarvan een reeks zeefdrukken 250 stuks in 2001

 

 

 

 

 

In 2010 is het surrealistisch collectief SurCol opgericht, met een aantal Nederlandse Surrealisten  wordt getracht het surrealisme in Nederland van

Surrealisten van SurCol bijeen in Mill Brabant
Surrealisten van SurCol bijeen in Mill Brabant

heden ten dage uit te dragen en zo ook levend te houden. Dit doormiddel van gezamenlijke exposities, de eerste daarvan vond plaats in mei 2010. Willem den Broeder is de naamgever van SurCol – spreek uit al ZuurKool –
Door omstandigheden is Willem den Broeder rustend lid van SurCol.

 

Eerste selfie 1972 (foto WdB – spiegelbeeld afgedrukt)

In 2019 is Willem door de Vrienden van het Jenevermuseum Schiedam uitgekozen om het etiket voor de Vriendenfles2020 te ontwerpen. Deze zou worden gepresenteerd en onthuld  door Burgemeester Cor Lamers samen met Willem  op 5 april in het Jenevermuseum, echter het corona verhaal gooide roet in het eten. De presentatie werd 19 september en de expositie was van 1 sep t/m 6 dec 2020.

Het Stedelijk Museum Schiedam had in april ‘20 Schiedamse kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken. Wat enigszins troost zou kunnen bieden in de nare corona tijd “Troostkunst uit Schiedam“ Er waren 50 kunstenaars die gehoor aan deze oproep hadden gegeven waaronder Willem den Broeder. Van de kunstwerken werden posters gemaakt die gratis werden verspreid in en buiten Schiedam. De kunstwerken waren vanaf 1 juni t/m 4 okt 2020te zien in het Stedelijk Museum ook waren de posters door heel Schiedam te zien achter ramen, billboards en reclame

 

 

Op deze website een uitgebreid interview van Theo Reyman met kunstenaar Willem den Broeder.

Willem den Broeder is één van de deelnemers aan de internationale surrealisten groepexpositie in
Caïro Egypte
en
Saint Cirq Lapopie Frankrijk  


Documentatie;

1999 “Na 5 jaar Alkmaar nu 5 jaar Marrum” jubileum uitgave van surrealistisch kabinet Hendrik Beekman

2001 Brand X No4 int. surrealisme een uitgave in Australië.

2002 Europoort kringen (maandblad) 

2007 Catalogus museu municipal Estremoz “Um postal para Mário Cesariny viagem a arcturus”

2007 Catalogus MELIMAGES cadavres exquis Frankrijk

2008 Catalogus “O Reverso do Olhar” Int. exhibition Surrealism Today Coimbra Portugal

2008 Surreal Art Now England

2009 Catalogus EL UMBRAL SECRETO Santiago Chili

2010 Dromen door Nederland boek+dvd bijdrage Ketelhaven (film)

2019 IMAGINE     Almanak der MSFU “Sams” faculteitsvereniging van geneeskunde in Utrecht.

2021 The Alphabet Game

2021 The Oblivion Game

Willem den Broeder --THE FLYING BALDER

surrealisme

Nieuw werk in een digitale omgeving
Nieuw werk in een digitale omgeving
Nieuw werk
Bezig met nieuw werk

Vriendenfles 2020


Schilder niet, wat je kan fotograferen
©WdBroeder2000