Pablo Picasso

Pablo Ruiz Picasso
De meest veelzijdige kunstenaar van de twintigste eeuw
tekst en tekeningen: Willem den Broeder 2002

De kunstenaar
Picasso maakte in zijn lange carrière (vanaf 1889 tot 1973) werken in de stijl van achtereenvolgens het realisme, classicisme, kubisme, surrealisme en het abstracte. Hij was altijd zijn tijd ver vooruit en voortdurend op zoek naar vernieuwing.Zijn onvermoeibare scheppingsdrang leidde tot een productie van 35.000 kunstwerken. Picasso maakte schilderijen, tekeningen, lithografieën, keramiek, objecten, collages, beelden, foto’s. In zijn kunstwerken keren vaste thema’s terug: dood, liefde, vrouwen, erotiek, dieren (duif, stier).Stijlen
Picasso maakte in 1889 zijn eerste schilderij met behulp van zijn vader. Deze was restaurateur en tekenleraar in Malaga. In 1895 werd zijn vader hoogleraar beeldende kunst aan de Academie in Barcelona. Hij droeg zijn schildermaterialen toen over aan Pablo.Picasso’s eerste werken waren realistisch en hadden een religieus karakter. Zijn latere werk wordt ingedeeld in verschillende perioden op grond van thema’s, kleurgebruik en stijl.Blauwe Periode (1901-1904)
Veelal trieste schilderijen in monochrome kleurstellingen in blauwe tinten.Roze periode (1905-1906)
In zachte blauwe en roze tinten werden thema’s uit het variété en de circuswereld verbeeld.

Afrikaanse periode (1907-1909)
Picasso werd sterk beïnvloed door de primitieve Afrikaanse kust met zijn hoekige en vierkante vormen. Het is de aanloop naar het kubisme. Het omstreden schilderij Les Demoisselles d’Avignon dateert uit deze periode.

Analytisch kubistische periode (1910-1912)
Zichtbare en onzichtbare onderdelen van voorwerpen werden in vlakken en andere meetkundige vormen verdeeld en weergegeven. Grijs, geel en groen waren de meest voorkomende kleuren.

Synthetisch kubistische periode (1912-1916)
Picasso maakte schilderijen en collages van afbeeldingen, drukwerk, stro en speelkaarten.

Klassieke periode (1918-1925)
Picasso keerde terug naar figuratieve schilderijen in klassieke stijl. In 1923 kort onderbroken door een romantische periode.

Surrealistische periode (1926-1935)
Hoewel Picasso zich niet aansloot bij de surrealisten schilderde hij wel in deze stijl.

Abstracte periode (1935-1973)
Picasso werkte na 1935 in verschillende stijlen, maar het meest in de eigen typisch abstracte “Picasso-stijl”.

Het Meesterwerk
In 1937 schilderde Picasso een van zijn bekendste werken: Guernica. Het bombardement op het Baskische stadje Guernica door Duitse vliegtuigen was de aanleiding tot dit kunstwerk. Het schilderij toont de verschrikkingen van de Spaanse burgeroorlog. Het werd voor het eerst geëxposeerd in het Spaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Picasso’s vriendin Dora Maar fotografeerde de ontwikkeling van het kunstwerk. Het schilderij meet 3,5 meter bij 7,8 meter en hangt tegenwoordig in het Museo Nacional in Madrid.