Surrealist Her de Vries overleden.

Her de Vries overleden.

Verleden week bereikte mij het nieuws dat Her de Vries op 16 mei 2021 op 90 jarige leeftijd is Overleden.

Na »Cobra« maakt Her de Vries (Amsterdam 1930) in de jaren ’50 kennis met het Surrealisme.

Aan het eind van 1959 was hij de grondlegger van »Bureau de Recherches Surréalistes en Hollande«, tot deze tijd stonden de Nederlandse surrealisten tegenover elkaar, met de oprichting van het Bureau ontstond een centrum voor surrealistische activiteiten.

Zo ontwikkelt zich in Nederland de eerste Surrealistische groep.

In Parijs ontmoette Her de Vries André Breton en de rest van de Groep Parijs, tevens introduceerde hij Joop Moesman welke in goede aarde valt bij André Breton.

In 1961 organiseert hij de tentoonstelling “Surrealistisch Ontmoetingen” in het Academie gebouw te Leiden en geeft vanaf 1964 met Laurens Vancrevel het tijdschrift “Brumes Blondes Actualité Surréaliste ” [ 16 nummers tot 1976 ] uit, waarin door talrijke Surrealisten van wereldwijd wordt samenwerkt.

“Brumes Blonde” herrijst in 2005/06  [4 nummers] wederom onder leiding van beide heren de Vries en Vancrevel.

Wanneer de collectieve activiteiten in het midden van de jaren ’70 verwateren lost ook de Nederlandse Surrealistische groep op.

Her de Vries heeft een bijzondere mooie productie van Surrealistische kastjes achtergelaten, waarvan ik er enkele heb mogen fotograferen tijdens mijn eerste ontmoeting met hem thuis in Alkmaar 2006.

Her de Vries had in de winter van 2015/16 zijn laatste overzichtstentoonstelling bij Galerie Krans,  te Ouwerkerk Zeeland.

Hierbij is een gebonden boekje verschenen, waarin het gehele oeuvre van De Vries is belicht in tekst en beeld.

Foto’s

Op  10 januari 2016 was Her de Vries  te horen tijdens een Radio NPO1 uitzending in een Documentaire over Nadja van de Franse schrijver André Breton
W den Broeder 28 mei 2021