Willem den Broeder

Willem den Broeder (foto: Theo Reyman)

Willem den Broeder, geboren 1951 te Schiedam waar hij nog steeds woont en creëert. Ontdekte het surrealisme al zeer vroeg!

Houtskool tekening van een gezicht opzij, lijkend op een indiaan!
‘De Indiaan’ 1975 houtskool op papier

Er zijn een aantal werken uit de jaren zeventig maar is echt gaan creëren in 1995.

Als autodidactische schilder exposeert hij nationaal en internationaal sinds 1997.

Technieken die hij hanteer zijn, schilderijen (acryl, olieverf, aquarel, pastel en gemengde technieken), etsen, tekeningen (houtskool, conté, potlood), automatisch schrijven, houtsnijwerk, objecten, frottage ,digitale techniek, korte films en ‘semi ready-mades’ daarnaast korte automatische verhalen en voorziet hij zijn werken soms van poëzie.

Het maken en creëren van surrealistische (kunst) is een dagelijkse bezigheid, zo ook het volgen van surrealistische- en algemene kunst van nu en vroeger.
Grote voorbeelden zijn de oude surrealisten en dadaïsten zoals Marcel Duchamp, Max Ernst, Leonora Carrington, Salvador Dalí, René Magritte, Joop Moesman, Guillaume Apolliair ´schrijver´ en André Breton de grondlegger en geestelijke vader van het surrealisme, dit waren degene die echt voor een verandering hebben gezorgd in de tot toen traditionele kunst vormen, ook Pablo Picasso was een grote veranderaar.
Met een groep expositie over hedendaags surrealisme In Santiago Chili 2009 heeft Willem den Broeder met o.a. Leonore Carrington  geëxposeerd, zij is in 2011 overleden en was 94 jaar. Met haar zoon Pablo Weisz werkt Willem nog regelmatig samen.

Opdrachten,
Vooruit plannen in het surrealisme is nu eenmaal niet mogelijk, hoewel! het een uitdaging is, om bij een opdracht vooral de wensen van de opdrachtgever, die je zou kunnen omschrijven als gedicteerde ideeën en deze te plaatsen in een surrealistisch beeld. Bij de eerste schetsen en studies, wat alleen bij opdrachten wordt toegepast. In dat geval Kan ik me dan toch laten leiden door het onderbewuste, terwijl de wens van de opdrachtgever, steeds op de achtergrond weliswaar, aanwezig is. Je zou het eindresultaat van een opdracht daarom -Gedwongen Surrealisme- kunnen noemen.” (WdB)

Contacten met surrealisten ontstaat vanzelf er heerst volgens mij geen rancune onder surrealisten, nationaal en wereldwijd exposeerde Willem meerdere malen samen met surrealisten in;

Surrealisten in Wenen 2004

Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Egypte, Portugal (museum), Oostenrijk(Museumkwartier), Hongarije , Italië (museum), Amerika, Chili (museum).
Werkte regelmatig samen met surrealisten uit diverse landen, meestal op een digitale manier maar ook wel tijdens ontmoetingen, vaak zijn het potlood tekeningen “Cadaver Exquis” maar ook olieverf schilderijen komen voor.

Bernard Dumaine, Zazie en Willem den Broeder in Wenen
Bernard Dumaine, Zazie en Willem den Broeder in Wenen
Surrealisme Met Uly Paya uit Wenen in Holland
Benarde situatie met Uly Paya

 In de loop der jaren zijn er veel samenwerkingen geweest, heel veel tekeningen, schilderijen en ook films gingen per post heen en weer naar diverse landen, de resultaten zijn te zien onder samenwerkingen! (Is nog in opbouw)

 

 

BrainChain (©WdBroeder2001-2019)

Een grote opdracht was het leveren van een schilderij ‘BrainChain’ acryl op doek 120x80cm met daarvan een reeks zeefdrukken 250 stuks in 2001

 

 

 

In 2010 is het surrealistisch collectief SurCol opgericht, met een aantal Nederlandse Surrealisten daar wordt/werd getracht het surrealisme in Nederland uit te dragen en zo ook levend te houden. Willem was de naamgever van SurCol-ZuurKool – en rustend lid.

Surrealisten van SurCol bijeen in Mill Brabant 2010
Surrealisten van SurCol bijeen in Mill Brabant 2010

 

 

Selfie 1972 (foto WdB – spiegelbeeld afgedrukt)

In 2019 werd Willem door de Vrienden van het Jenevermuseum Schiedam uitgekozen om het etiket voor de Vriendenfles2020 te ontwerpen. Onthulling door Burgemeester Cor Lamers samen met Willem  zou plaatsvinden op 5 april in het Jenevermuseum, echter door het corona verhaal werd de presentatie 19 sep. de expositie was van 1 sep t/m 6 dec 2020.

Het Stedelijk Museum Schiedam had in april ‘20 Schiedamse kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken. Wat enigszins troost zou kunnen bieden in de nare corona tijd “Troostkunst uit Schiedam“ Er waren 50 kunstenaars die gehoor aan deze oproep hadden gegeven waaronder Willem den Broeder. Van de kunstwerken werden posters gemaakt die gratis werden verspreid in en buiten Schiedam. De kunstwerken waren tijdens een tentoonstelling juni t/m okt 2020 te zien in het Stedelijk Museum. Er waren posters door heel Schiedam te zien achter ramen, billboards en reclame

 

In mei/juni 2024 heeft Willem den Broeder met surrealisten uit Nederland meegedaan aan de tentoonstelling “BRUMES BLONDES in de surrealistische eeuw” in Amsterdam. De aanleiding hiervoor was het 100-jarig bestaan van het surrealisme; in 1924 werd er immers een start gemaakt door André Breton met het schrijven van het “EERSTE SURREALISTISCH MANIFEST”. De naam ‘surrealisme’ was echter al eerder, in 1921, verzonnen door Guillaume Apollinaire. De surrealistische gedachten waren daarvoor ook al aanwezig en werden toen dadaïsme genoemd.

BRUMES BLONDES IN DE SURREALISTISCHE EEUW


__________
Documentatie;

1999 “Na 5 jaar Alkmaar nu 5 jaar Marrum” jubileum uitgave van surrealistisch kabinet Hendrik Beekman

2001 Brand X No4 int. surrealisme een uitgave in Australië.

2002 Europoort kringen (maandblad) 

2007 Catalogus museu municipal Estremoz “Um postal para Mário Cesariny viagem a arcturus”

2007 Catalogus MELIMAGES cadavres exquis Frankrijk

2008 Catalogus “O Reverso do Olhar” Int. exhibition Surrealism Today Coimbra Portugal

2008 Surreal Art Now England

2009 Catalogus EL UMBRAL SECRETO Santiago Chili

2010 Dromen door Nederland boek+dvd bijdrage Ketelhaven (film)

2019 IMAGINE     Almanak der MSFU “Sams” faculteitsvereniging van geneeskunde in Utrecht.

2021 The Alphabet Game

2021 The Oblivion Game

Willem den Broeder --THE FLYING BALDER

surrealisme

Nieuw werk in een digitale omgeving
Nieuw werk in een digitale omgeving
Nieuw werk
Bezig met nieuw werk

Vriendenfles 2020


Schilder niet, wat je kan fotograferen
©WdBroeder2000